Starter op de woningmarkt? Extra lening van 30.000 euro en andere regelingen die je op weg helpen

Twintigers en dertigers blijven noodgedwongen bij hun ouders of op kamers wonen, omdat ze moeilijk aan een woning kunnen komen. Voor starters op de woningmarkt zijn in Nederland maar liefst 31 regelingen ontwikkeld om hun droomwoning net binnen het budget te laten vallen. Wel is het afhankelijk van de gemeente waarin je woont voor welke regeling je in aanmerking komt.

Met de huidige hoge huizenprijzen en de stijgende hypotheekrente is het voor veel starters haast onmogelijk om een huis te kopen. Daardoor zijn ze aangewezen op vaak dure huurhuizen. De gemiddelde koopprijs voor een huis ligt momenteel rond de vier ton.

Om de starter te helpen hebben gemeenten, maar ook stichtingen, diverse regelingen in het leven geroepen. 31 zijn het er inmiddels, waarvan zes nog in ontwikkeling en zeven niet langer beschikbaar, zo blijkt uit onderzoek van Nederlandse Hypotheek Garantie (NHG) en Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn), in opdracht van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Een van de regelingen die in ontwikkeling zijn, is het koopstartfonds waar de overheid 40 miljoen euro voor uittrekt.

Van wildgroei aan regelingen wil Arjen Gielen van SVn niet spreken. Daarvoor zijn de lokale woningmarkten in Nederland te verschillend. ,,De ene gemeente heeft ruimte voor nieuwbouwprojecten voor starters. De andere gemeente juist niet. Dat vraagt om een andere aanpak om starters te helpen. Per woningmarkt blijft het maatwerk.’’

Wel vindt Carla Muters van NHG dat het aantal startersregelingen niet verder uitgebreid hoeft te worden. ,,We hebben nu al veel goede regelingen. Gemeenten kunnen beter kijken naar wat er al is, zodat ze het wiel niet opnieuw hoeven uit te vinden. Dat komt de kwaliteit anders niet ten goede. Het belangrijkste is dat je een voor de starter verantwoorde financiering hebt en daar zijn al hele goede regelingen voor ontwikkeld.”

 

Bron: AD 

Klant ervaringen