Helft meer hypotheekaanvragen, meer starters kopen een huis

Het aantal hypotheekaanvragen nam in het tweede kwartaal met 53 procent toe. Consumenten willen nog snel profiteren van de lage hypotheekrente. Ook meer starters wagen de stap en kopen een huis.

 

De hypotheekrente is sinds het begin van de coronacrisis licht gestegen en potentiële huizenkopers zijn bang dat deze verder oploopt. Ze willen nu profiteren nu de hypotheekrente nog relatief laag is.

"Verder denken verkopers nu nog een goede prijs voor hun huis te kunnen krijgen, in verband met de onzekere toekomst weet je niet of dat over bijvoorbeeld een half jaar nog zo is", aldus Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker. Ook het aanbod neemt dus toe, aldus Luiten.

Vereniging Eigen Huis: oplossing voor 'duurhuurders' is symptoombestrijding

0:00/5:27

Ook meer starters

In de maanden april tot en met juni nam het aantal hypotheekaanvragen met 53 procent toe in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar, blijkt uit gegevens van De Hypotheker. Het aantal oversluitingen verdrievoudigde zelfs bijna.

Er waren ook meer jonge huizenkopers. Het aantal hypotheekaanvragen van mensen tussen de 25 en de 35 steeg met 31 procent. Volgens Luiten is dat een signaal dat de kansen voor starters lijken toe te nemen.

Toch is nog steeds sprake van krapte, omdat ruim de helft van alle woningen nog altijd boven de vraagprijs wordt verkocht.

Miniatuurvoorbeeld
 
Zie ook:

Wekenlang wachten op hypotheek levert huizenkopers veel stress op

Langer wachten

Er zit echter wel een keerzijde aan de toename van het aantal hypotheekaanvragen. Zo is het zo druk bij geldleners, dat je er rekening mee moet houden dat je extra lang moet wachten tot je aanvraag is behandeld.

RTL Z