ABN AMRO: Huizenprijzen zullen volgend jaar met 2,5 procent dalen

"Het is belangrijk dat kopers toegang houden tot een hypotheek met een NHG", zegt minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening). "Zeker gezien de huidige schaarste op de woningmarkt en de hoge huizenprijzen. Kopers lopen met een NHG minder financiële risico's en betalen vaak een lagere hypotheekrente. Ook krijgen zij hulp bij het financieren van het verduurzamen van hun huis. Door de forse verhoging van de NHG-grens krijgen meer huizenkopers financiële zekerheid."

Carla Muters, voorzitter van de raad van bestuur van de NHG, meent dat de stijging echt nodig is.  "Mensen sluiten door de sterk gestegen huizenprijzen een steeds hogere hypotheek af. Wij willen er zijn als die groep te maken krijgt met arbeidsongeschiktheid, te hoge woonlasten, echtscheiding of andere problemen. De NHG biedt hulp bij financiële problemen en eventuele restschulden.

"Eerder ging de bank nog uit van een stijging met 2,5 procent voor volgend jaar. Maar volgens de bank is er nu sprake van een verandering op de woningmarkt. "Het aantal woningaankopen daalt, er staan meer woningen te koop en alles wijst erop dat de huizenprijzen, na jaren van ongekende prijsstijgingen, volgend jaar gaan dalen."

Hoewel de prijzen in heel het land iets zullen dalen, neemt het aantal woningen dat volgend jaar wordt gekocht nauwelijks af. De verwachting van ABN AMRO is dat er ongeveer 1 procent minder woningen verkocht zullen worden.

De gevolgen van de prijsdalingen voor de economie zullen daarom beperkt zijn, denken de economen. Dat komt doordat de hypotheekrente niet verder stijgt dan het huidige niveau. "Ook de door thuiswerken toegenomen wooneisen, het aanhoudende woningtekort en de krappe arbeidsmarkt zorgen voor tegenwicht bij dalende huizenprijzen", stellen de economen.

Daarbij hebben huizenbezitters weinig last van de rentestijging, omdat een meerderheid de hypotheekrente voor langere tijd heeft vastgezet.

Huiseigenaren weerbaarder dan tijdens kredietcrisis

Tijdens de kredietcrisis, die duurde van 2008 tot 2013, gingen huizenprijzen hard omlaag en kwamen veel huiseigenaren in de financiële problemen.

Maar omdat de huizenprijzen de afgelopen jaren sterk zijn gestegen hebben de meeste woningbezitters inmiddels veel overwaarde opgebouwd. In combinatie met de overheidssteun om de energielasten beheersbaar te houden, zijn woningbezitters daarom weerbaarder dan tijdens de kredietcrisis van een aantal jaar geleden, staat in het rapport.

 

Bron: Nu.nl 

Klant ervaringen