Huizenprijzen stegen ook in de afgelopen maanden weer iets

De huizenprijzen zijn weer iets gestegen. In de maanden juli, augustus en september veranderde een bestaande woning voor gemiddeld 422.000 euro van eigenaar.

Dat is bijna 2 procent meer dan in het tweede kwartaal van dit jaar, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De gemiddelde verkoopprijs ligt nog wel iets lager dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Nieuwbouwwoningen doen het in het derde kwartaal ook een stuk beter dan in april tot en met juni. Er werden ruim 5.400 nieuwbouwwoningen verkocht, dat is 14 procent meer dan een kwartaal eerder. Toch blijft het aantal verkochte nieuwbouwwoningen nog altijd op een historisch laag niveau.

Kopers hebben vertrouwen in de markt

Volgens Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen, laten de cijfers zien dat kopers vertrouwen hebben in de markt. "Maar we zien ook dat het actuele woningtekort is opgelopen. Er zijn 826.800 woningzoekenden waar geen woning voor beschikbaar is."

Volgens Gerssen maakt de NVM zich daar zorgen over, want het wakkert de concurrentie tussen kopers weer aan. "Dat betekent bijvoorbeeld dat kopers weer vaker gaan overbieden op de vraagprijs."

Het evenwicht op de huizenmarkt is volgens de makelaars nog ver te zoeken. "De enige manier om dat op te vangen is bouwen", zegt Gerssen. "In de stad, op het platteland én voor alle groepen woningzoekenden. Alleen dan komt de noodzakelijke doorstroming op gang.".


Bron: Nu.nl

Klant ervaringen