Voor aankoop gemiddelde woning is bijna ton aan inkomen nodig

De gemiddelde prijs van een koophuis is in Nederland meer dan 4,5 ton. En dat betekent dat je met een modaal inkomen volslagen kansloos bent om een gemiddelde woning te kunnen kopen, tenzij je eigen (spaar)geld hebt.

Dat blijkt uit cijfers van taxatiebedrijf Calcasa, dat is gespecialiseerd in de waardering van vastgoed. De onderzoekers gingen uit van de nieuwe leennormen die sinds begin dit jaar van kracht zijn.

Een modaal inkomen is nu 44.000 euro en een gemiddelde woning kost 452.000 euro. Dat bedrag kun je onder de huidige normen alleen niet krijgen aan hypotheek met een modaal inkomen en daarmee is het huis voor veel mensen in deze groep onbereikbaar. 

Over heel Nederland bezien heb je een bruto jaarinkomen nodig van 95.000 euro om een woning met een gemiddelde prijs te kunnen betalen. Heb je dat inkomen niet, dan rest een goedkopere woning of het bijleggen van eigen (spaar)geld.

Omdat de prijs van een gemiddelde woning verschilt per gemeente, heb je in de ene plaats een veel hoger inkomen nodig dan in een andere stad of dorp. Bloemendaal (waar ook Aerdenhout en Overveen onder vallen) spant de kroon.

Een woning kost er gemiddeld meer dan 1 miljoen euro, waardoor je minstens 223.000 euro moet verdienen om een gemiddelde woning te kunnen kopen.

Bron: RTL nieuws 


Klant ervaringen