Hypotheekrente is al even stabiel met zelfs lichte daling

De ontwikkeling van de hypotheekrente is gestabiliseerd. Deze week waren er zelfs geldverstrekkers die de rente verlaagden. Dat gebeurde nadat leningen voor een huis het afgelopen half jaar pijlsnel omhoog waren gegaan.

De hogere hypotheekrente is de belangrijkste reden dat de huizenmarkt afkoelt. Kopers haken af en verkopers die verhuisplannen hebben, zetten hun huis eerder in de verkoop. Daardoor is het aantal te koop aangeboden huizen sinds januari bijna verdubbeld, slinkt het aantal bezichtigingen en biedingen per woning en maken starters meer kans.

Het oversluiten van hypotheken voor een lagere rente gebeurt bijna niet meer, want de rente is van gemiddeld 1,5 procent naar zo'n 4 procent gestegen, afhankelijk van de voorwaarden en hoe lang een klant de rente vastzet.

 

Dat er voor het eerst sinds vorig jaar weer verlagingen worden doorgevoerd, noemt Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop "opvallend". "Sinds een week of vijf is de kapitaalmarktrente weer gedaald van ongeveer 2 procent naar 1,5 procent. Hypotheekverstrekkers kopen met die rente het geld in, berekenen die rente door en dus is er nu weer wat meer marge ontstaan. Verlagingen komen mondjesmaat, maar het is wel een kentering."

Bron: Nu.nl 

Klant ervaringen